DIRIGENT Egbert Stroeve


Dirigent Egbert Stroeve
Dirigent Egbert Stroeve

Egbert Stroeve werd geboren in Hardenberg op 27 januari 1958.

Op z’n 9e jaar raakte hij geïnteresseerd in trompetspelen, mede omdat z’n pa dat ook deed bij de plaatselijke harmonie: Kunst Na Arbeid.

 

Trompetles kreeg Egbert van meester Zijlstra, leraar aan de basisschool die zelf ook trompettist was bij KNA.

Het trompetspelen beperkte zich niet tot het spelen bij KNA.

Egbert werd regelmatig gevraagd om te spelen bij koren, koperensembles, plaatopnames. Het gevolg was, dat hij de 5e klas op de middelbare nog een keer over “mocht” doen. Dat is uiteindelijk toch goed gekomen en hij besloot naar het conservatorium te gaan.

 

Dat werd het conservatorium in Zwolle, waar Egbert trompet ging studeren met piano en harfa-directie als bijvak.

Hij speelde tijdens zijn studie nog steeds bij KNA, waar op een bepaald moment de toenmalige dirigent plotseling vertrok. Omdat Egbert op het conservatorium zat lag het bij het bestuur voor de hand dat hij het tijdelijk zou overnemen. Dat beviel kennelijk en hij bleef aan als dirigent.

 

In 1982 studeerde Egbert af aan het conservatorium en ging aan de slag als leraar klein koper bij o.a. de muziekschool  Hardenberg en Hoogeveen. Daarnaast was hij nog steeds dirigent van KNA Hardenberg en een gospelkoor uit Mariënberg.

Een jaar later, in 1983, was er een vacature voor de functie van cornettist bij de Johan Willem Friso kapel in Assen.

Na een geslaagd proefspel werd Egbert aangenomen.

Ongeveer 30 jaar is hij trompettist/cornettist geweest bij de kapel, daarna nog twee jaar kapelmeester; een dirigent voor de buitendiensten, die alles regelt voor ceremoniën zoals beëdigingen, herdenkingen en erewachten.

 

Naast trompettist en kapelmeester bij de kapel is hij dirigent geweest van verschillende orkesten, o.a. in Schoonebeek, Nieuweroord en Westerhaar en dus KNA in Hardenberg.

 

Vanaf 2009 is Egbert dirigent van de fanfare: “Soli Deo Gloria” in Ane en met veel plezier gaat hij daar elke vrijdagavond naar toe.